A modern zenei elképzelés

VoiSingers

5-5 tipp a torokfájás és megfázás ellen?!

2016. január 03. - Tarnai Attila

Mostanában rengeteg ismerős kapja el ezt a köhögős, torokfájós, megfázós vírust. Sajnos a VoiSingers tagjai között is többen megbetegedtek. Létezik néhány tipp és trükk a hasonló torokfájós nyavalyák megelőzésére is, és ha már elkaptuk, akkor a tünetek enyhítésére is.

Amikor még az egyetem Művészeti Karára jártam magánének szakra, akkor a hangegészségtan órán és az énekművész tanároktól nagyok sok kis apróságot lehetett megtudni, hogy mi használhat ilyen esetben. Nem mindenkinek jó minden, ki kell tapasztalni mi az ami segít. Természetesen nem vagyok orvos, úgyhogy ha valaki megbetegedik –főleg ha lázas is- mindenképpen keresse fel a háziorvosát.

Megelőzés:

  1. Orron át lélegezzünk a hidegben
    Mivel az orrüregünknek párásítás és levegő felmelegítés is a feladata, ezért természetesen tudjuk nedvesebbé tenni a belélegzett levegőt.

  2. Ne rágózzunk a hideg levegőn
    Akaratunk ellenére, ha rágózunk, sokszor a szánkon veszünk levegőt, amit pl. egy mentolos rágó még hidegebb érzetűvé tesz és szájon át légzéskor jobban szárít a levegő.

  3. Indulás előtt egy kis hideg víz
    Mielőtt kilépünk a hidegbe és elindulunk az utunkra, ne igyunk sosem meleg italokat. Inkább töltsünk egy pohár hideg vizet és ezzel közelebb kerül a szánk hőmérséklete a kintihez.

  4. Nulla dohányzás a hideg levegőn
    A dohányzás amúgy is szárítja a nyálkahártyát, hát még ha ezt a hideg levegőn tesszük…

  5. Még több Vitamin
    Legfontosabb vitaminok ilyenkor a C, E vitamin valamint a Magnézium.

 

narancs.jpg

 

Ha már baj van, és előbb ki szeretnénk kerülni belőle, vagy csak a tüneteket szeretnénk enyhíteni:

  1. Alvás
    A szervezetünk alvás közben regenerálódik a leginkább, úgyhogy minden betegségből való felépülés legfontosabb tényezője a pihenés, alvás!!!

  2. Szódabikarbóna
    Egy pohár meleg vízben oldjunk fel egy kanál szódabikarbónát és ezzel gargarizáljunk. Ez csökkenti a gyulladást.

  3. Mézes keverék
    Az egyik legismertebb otthoni praktika a méz az antibakteriális hatása miatt. Pár evőkanál mézhez facsarjunk egy fél citromot és jól keverjük el. Akik szeretik, azok keverhetnek hozzá részelt gyömbért vagy fokhagymát. Számomra ez a kis keverék a legjobb gyógymód, ami létezik!

  4. Forróság
    A meleg segíti a gyógyulást. A legjobb, ha egy forró fürdő után egy meleg teát iszunk és a 18 felüliek ezt még egy kis pálinkával is lekísérik. Ezután jól beöltözve befekszünk a meleg ágyba!

  5. Sok folyadék
    A folyadék a nedves nyálkahártyán nehezebb tudnak terjedni, ezért fontos a gyors gyógyulás érdekében minél több folyadékot inni. Különösen jó ilyenkor a kakukkfű és a zsályatea.

 torokfajas.jpg

forrás: pinterest

Ne felejtsd! Ha komolyabbnak érzed a bajt, akkor mindenképpen keresd fel az orvosod. Főleg láz, fül fájás és kisgyerekek esetén!

A bejegyzés trackback címe:

https://voisingers.blog.hu/api/trackback/id/tr428228886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása