A modern zenei elképzelés

VoiSingers

Kinizsi, a nép fia

- vadonatúj történelmi rockopera

2021. február 03. - VoiSingers

A Szentgyörgyváry Péter siklósi várkapitány úr által tavaly elkészült történetbe foglalt szövegalapra elkészítettem a teljes zeneművet, melynek koncertverzióját Horváth Krisztián hangszerelése alapján, a szuperkoncertjeinkről már ismerős élőzenekarral (Komjáti Dalma- Baksa Péter- Bagány Attila- Hetesi Dániel- Horváth Krisztián), valamint a magyar színházi szakma jeles és feltörekvő hazai képviselőinek segítségével, (Sasvári Sándor- Götz Attila- Beleznay Endre- Csengeri Attila- Rudán Joe- Györfi Anna- Kusnyér Anna), bemutattunk 2020. augusztus 14-én, Siklóson, a várudvarban. A magyar bárók szerepében a Vivat Bacchus, a nép szerepében mi, a VoiSingers csapata vállaltunk extra zenei szerepet.

Az idei bemutatót kibővített tánckarral, felépített díszlettel, korhű és egyben modern jelmez, látvány és hang technikai, egyszóval hamisítatlan színházi körülmények között szeretnénk bemutatni 2021.08.07-én és 08-án, az időközben megújuló siklósi vár Kertjében. A tavalyi koncertelőadás sikerét követően - mely koncertélményt, a sajnos hatályban lévő kormányrendeletek miatt, "mindössze" 500 fős nagyérdeművel oszthattunk meg - idén dupla előadás megvalósítását tervezzük, a hiteles és valós történelmi események bemutatására alkalmas szabadtéri helyszínen,  egy kb. 1200 fős felépített nézőtéren.

Kinizsi Pál az egyetlen vesztes csata nélküli magyar hadvezér volt, aki Mátyás királysága alatt vált európai hírű magyar hőssé. A humoros, vicces történelmi kompozíció, megidézi a 15.századi magyar királyi udvar „vásári komédiás” hangulatát. A rockopera célja, a magyar történelem egy kis szeletének bemutatása, felelevenítése, a mai kor adta technikai lehetőségek igénybevételével. A darab első pillanatától fogva formálódik, a pozitív hős alakja, mindemellett a történet egésze 21. századi „rockzenei” köntösbe öltöztetett, szórakoztató, humoros zenés színházi élményben kristályosodva mutat, kiemelt emberi példát, a mai rohanó, depressziót generáló világban.

Fent említett színművészekkel az évek során többször is dolgozhattam, (hangi adottságaikat és karaktereiket jól ismerve) köszönhető ez Moravetz Leventének is, akivel és Horváth Krisztián szerzőtársammal megírtuk, a Zrínyi 1566, a Fejedelem, és az Isten rabjai rock musicalaket. A VoiSingers csapatában, a pandémia alatt is komoly erőfeszítéseket hozunk a mai napig, a közös munka folytatólagossága miatt, - betartva a hatályos járványügyi szabályozásokat. A NÉP szerepe egy vadonatúj színházi és egyben kivételes közösségformáló feladatként tornyosul előttünk, ám aggodalomra semmi ok, állunk elébe, szorgalmasan belecsapunk ebbe is, mihelyt újra találkozhatunk az első koreográfia próbán. A szellemi és technikai alkotó stábról nemsokára új bejegyzésben tájékoztatunk Titeket, izgalmas kulisszatitkok várnak minden érdeklődőt...

Szabolcs Balásy

2021.02.03

A bejegyzés trackback címe:

https://voisingers.blog.hu/api/trackback/id/tr8716414270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása