A modern zenei elképzelés

VoiSingers

Kinizsi, a nép fia

- vadonatúj történelmi rockopera

2021. február 03. - VoiSingers

A Szentgyörgyváry Péter siklósi várkapitány úr által tavaly elkészült történetbe foglalt szövegalapra elkészítettem a teljes zeneművet, melynek koncertverzióját Horváth Krisztián hangszerelése alapján, a szuperkoncertjeinkről már ismerős élőzenekarral (Komjáti Dalma- Baksa Péter- Bagány Attila- Hetesi Dániel- Horváth Krisztián), valamint a magyar színházi szakma jeles és feltörekvő hazai képviselőinek segítségével, (Sasvári Sándor- Götz Attila- Beleznay Endre- Csengeri Attila- Rudán Joe- Györfi Anna- Kusnyér Anna), bemutattunk 2020. augusztus 14-én, Siklóson, a várudvarban. A magyar bárók szerepében a Vivat Bacchus, a nép szerepében mi, a VoiSingers csapata vállaltunk extra zenei szerepet.

Az idei bemutatót kibővített tánckarral, felépített díszlettel, korhű és egyben modern jelmez, látvány és hang technikai, egyszóval hamisítatlan színházi körülmények között szeretnénk bemutatni 2021.08.07-én és 08-án, az időközben megújuló siklósi vár Kertjében. A tavalyi koncertelőadás sikerét követően - mely koncertélményt, a sajnos hatályban lévő kormányrendeletek miatt, "mindössze" 500 fős nagyérdeművel oszthattunk meg - idén dupla előadás megvalósítását tervezzük, a hiteles és valós történelmi események bemutatására alkalmas szabadtéri helyszínen,  egy kb. 1200 fős felépített nézőtéren.

Kinizsi Pál az egyetlen vesztes csata nélküli magyar hadvezér volt, aki Mátyás királysága alatt vált európai hírű magyar hőssé. A humoros, vicces történelmi kompozíció, megidézi a 15.századi magyar királyi udvar „vásári komédiás” hangulatát. A rockopera célja, a magyar történelem egy kis szeletének bemutatása, felelevenítése, a mai kor adta technikai lehetőségek igénybevételével. A darab első pillanatától fogva formálódik, a pozitív hős alakja, mindemellett a történet egésze 21. századi „rockzenei” köntösbe öltöztetett, szórakoztató, humoros zenés színházi élményben kristályosodva mutat, kiemelt emberi példát, a mai rohanó, depressziót generáló világban.

Fent említett színművészekkel az évek során többször is dolgozhattam, (hangi adottságaikat és karaktereiket jól ismerve) köszönhető ez Moravetz Leventének is, akivel és Horváth Krisztián szerzőtársammal megírtuk, a Zrínyi 1566, a Fejedelem, és az Isten rabjai rock musicalaket. A VoiSingers csapatában, a pandémia alatt is komoly erőfeszítéseket hozunk a mai napig, a közös munka folytatólagossága miatt, - betartva a hatályos járványügyi szabályozásokat. A NÉP szerepe egy vadonatúj színházi és egyben kivételes közösségformáló feladatként tornyosul előttünk, ám aggodalomra semmi ok, állunk elébe, szorgalmasan belecsapunk ebbe is, mihelyt újra találkozhatunk az első koreográfia próbán. A szellemi és technikai alkotó stábról nemsokára új bejegyzésben tájékoztatunk Titeket, izgalmas kulisszatitkok várnak minden érdeklődőt...

Szabolcs Balásy

2021.02.03

Bemutatkozik az új ruhánk!

2012 óta a lazac-kék színkombinációban készült ruhánk már szinte a védjegyünkké vált, hiszen néhány templomi és nyári koncertünket leszámítva az egész ország így láthatott és ismerhetett meg minket.

Az évek elteltével éreztük, hogy szeretnénk fellépő ruha tekintetében is megújulni. A 2018-as kínai koncertkörutunk pedig kiváló indok volt arra, hogy elkészüljön egy új, kicsit más, de mégis hasonló ruha.

A kórus egyik óriási erőssége, hogy a több mint 40 fő, rengeteg területen dolgozik, tevékenykedik, így sok mindent a csapaton belül meg tudunk oldani. Van hangmérnökünk, énektanárunk, jogászunk, informatikusunk, marketingesünk stb…éééés szerencsére ruhatervezőnk is!

A leghitelesebb ha az ő gondolatit olvassátok az új ruhánkról:

38630389_1778681658853919_6289117446141902848_n.jpgSzabó Hedvig:
„Az új VoiSingers ruha egy minimalista vonalat és magyar népi motívumon alapuló mintát ötvöző darab. A koncepció az volt, hogy egy modern, letisztult, elegáns fellépő ruhát tervezzek, amelyen mégis megtalálható a magyar tradicionális minták lenyomata, hogy a nemzetközi színtéren való megjelenéseinkkor a küllemünk is felidézze kis hazánkat. A méltán világhíres matyó mintát kaptam, mint felhasználandó elemet. Szerettem volna, hogy a ruha a nemzeti motívumot magán hordva se öltsön kifejezetten népies jelleget.

Mivel a VoiSingers arculatához régóta hozzátartozik a lazac szín, így a matyó rózsák eredeti színei helyett a motívumot hozzánk közelebb álló modern színekkel töltöttem meg, s az egész mintát a ruha szabásvonalához  igazodó háromszögű formába zártam, s némileg modernizálva a mi ízlésvilágunkhoz formáltam.

img_1576.JPG

A Josephine ruhaszalon közreműködésével készült a ruha, a mintát én terveztem és rajzoltam meg, valamint Streicher Mária hímezte. Alapanyaga zsorzsett és elasztikus bélésselyem. A szettet egy kifinomult Nude cipő teszi teljessé.

img_7524.JPG

A férfiak szettje még alakítás alatt áll. A gallérra hímzést szeretnénk ugyanazokkal a színekkel, mint ahogy az a női ruhán is megtalálható, valamint szeretnénk egy gyönyörű, modern mellényt, mely egy sötétebb hátteret biztosít az elöl álló hölgyeknek.”

Az új ruhánk nem cseréli fel a lazac-kék szettet, hanem kiegészítik majd egymást. Kína és Tallin után, Magyarországon először  a 2018-as Szuperkoncerteinken fogjuk viselni az új ruhát és reméljük majd elnyeri az itthoni közönség tetszését is.

37591209_2281321558561471_3338128378648592384_n.jpg

Itt tudsz csatlakozni a koncert eseményéhez:
https://www.facebook.com/events/325378698020874/
 

5+1 könnyűzenei kórusvideó, amit nem csak hallani, de látni is kell!

Hihetetlen, hogy 30-40 ember hangja egyszerre milyen lélegzetelállítóan tud szólni, főleg ha ilyen profi felvételek társulnak hozzá!

Tovább

Ki a legfontosabb tag a VoiSingersben?

Egy kórusban kinek van a legfontosabb szerepe, természetesen a karnagyot leszámítva?!?

Tehát ki az, akinek a hiányát nagyon megérezné a kórus? Vajon egy szólista? Vagy egy biztos hangú de nem szólista szerepet betöltő tag? Egy szólamvezető? A kórus közösségéért sokat tevő tag?

Tovább

SZABADSÁGKONCERT

Ákos és a zenekar a forradalom 60. évfordulóján rendezett Szabadságkoncertre kapott meghívást, ahol - többek között - olyan előadók mellett játszott, mint a Beatrice és az East. A televízió élőben közvetítette az eseményt a Papp László Budapest Arénából. Az 1956 című dal erre az estére készült átiratának a VoiSingers kórus adott új dimenziót.

Mitől Szuperkoncert? - Avagy minden a Szuperkoncertekről!

Kicsit több, mint fél éve lehetett, amikor megálmodtuk, hogy csinálunk egy nagy koncertet. Szabival és Sziszivel sok alkalommal ültünk össze és ezeken a megbeszéléseken jöttem rá, hogy ez nem koncert lesz, hanem Szuperkoncert. A technikai dolgokhoz egyáltalán nem értek, ezért minden alkalommal örömmel hallgattam őket, hogy mit terveznek április 9-re.

hamarosan.jpg

Mertünk nagyot álmodni!

A szervezés kezdetekor csak annyit tudtunk, hogy meg akarjuk csinálni, de amatőr kórus lévén és pályázati pénzek nélkül anyagilag esélytelennek tűnt. Tűnhetett... 

Martin Luther King mondta:
„Nem kell látnod az egész lépcsőt, elég csak az első lépcsőfokot”

Mi felléptünk az első lépcsőfokra és időközben a támogatóinknak hála folyamatosan lépkedhettünk a továbbiakra.

A Pécs Holding Zrt. jóvoltából a koncert gerince kialakulhatott. Ez nagyon megnyugtató volt és így könnyebben is találtunk további támogatókra.

Mivel bulisabb koncertet szerettünk volna, ezért választottuk az Expo Center-t. Annak érdekében, hogy mindenki jól lásson, nézőteret is építettünk. A színpad előtt 132 ember foglalt helyet és az épített lelátón pedig 424-en. Ezt a lelátót 2x8 órán keresztül építették, majd még pár órán keresztül számozták a székeket.

vs_elozetes_008.JPG

Az egész termet 72 órán keresztül készítette a stáb. Közben több mint 100 adag ételt rendeltünk. Többen lemondtak az alvásról is. Szerdán délután 4-től vasárnap este 7-ig tartott a munka. A Globál Hang és Fénytechnikának is nagy köszönettel tartozunk, hogy ilyen csodát műveltek a színpaddal és a hanggal. 20 000 Watt hang és 47 000 Watt fény állt a rendelkezésünkre. Az egész színpadon 170, azaz 170 lámpa dolgozott!! Ezt a mennyiséget el is kellett bírni, ezért egy különlegesen megépített dupla tomcat készült a 8 méter mély és 18 méter széles színpad köré, fölé. A színpadot is lefedtük. Sok méternyi szőnyeg és függöny burkolta az egészet, hogy minél jobban mutasson.

Nem csak a hang és fény arzenál volt eszméletlen, hanem a hangszerek is. A kibővült Dirty Nancy zenekar hihetetlen profizmussal volt tökéletes társunk a produkcióban. Külön köszönet a Nord Stage 2-es hangszerért Kovács Imrének, akinek jóvoltából Szabolcs keze gurulhatott mind a 88 billentyűn.

A koncertet megelőzően a marketing feladatokban nagyban segítettek Faragó Anett és Kovács Dóra Zsófia grafikai munkái, amit nagyon köszönünk nekik! Rengeteg plakát, szórólap, meghívó és műsorfüzet mellett, online felületeken is találkozhattatok ezekkel a képekkel.

vs_elozetes_001.JPG


A koncertek előtt a Zirci Apátsági sörök kóstolásával tudtatok hangolódni a bulira. Bevallom mi is kiszöktünk egy kóstolóra, mert nem akartuk kihagyni :)

Az Europa Cantatot felidézve a Happy Day-t közössen adtuk elő a Babits kórussal és a Wing singerssel. Ebben a számban 90-en álltunk a színpadon. Csak azt sajnáljuk, hogy mi nem hallhattuk kívülről.

vs_elozetes_020.JPG

Volt meglepetés is!

A jegyértékesítés kezdetekor nagy örömünkre jött egy meglepetés. Két nap alatt elfogyott az összes jegy. Volt, aki még nem is hallott arról, hogy elindult a jegyértékesítés és már teltház volt. Ezért egy kicsit félve, de vállaltuk azt, hogy ismét duplázunk. Hihetetlenül jó érzés volt látni, hogy fiatal, 3 éves kórusként sikerült megtölteni két, belépős koncertet, ahol több mint 1100 néző volt. Ez azt mutatja számunkra, hogy megéri ennyit dolgozni és igény van arra, amit csinálunk. Köszönjük Nektek!

2016_04_09_vs_003.JPG

Minden itt felsorolt információ már bőven elég lenne ahhoz, hogy Szuperkoncertnek hívjuk. Azonban van még valami, ami alátámasztja ezt az elnevezést.

Nagyon kemény próbaidőszak után az utolsó héten, 3 napon is próbáltunk, de a koncertek napján is már 11 órától technika próba volt. Azért, hogy az egész csapat tényleg csak a zenével és énekléssel foglalkozhasson, voltak segítőink. Ezek a fiatalok, akiket név szerint is szeretnénk kiemelni, szerdától, az összeszerelés kezdetétől, a vasárnapi rendrakáson keresztül mindenben részt vettek. Ha kellett, akkor színpadot építettek, takarítottak, jegyátvételt intézték, sőt az első koncert ideje alatt szendvicseket készítettek számunkra stb… Tényleg semmi mással nem foglalkoztak ezekben a napokban, csak azzal, hogy minden a legnagyobb rendben menjen és megkönnyítsék a dolgunkat.

Az egész VoiSingers nagy hálával tartozik Nidermayer Nórának, Nagy Viviennek, Nagy Dorina Bernadettnek és Dahn Sofi Emőkének, Kovács Balázsnak, Ambrus Andrásnak, Szabó Bencének, Molnár Róbertnek!!

A lányok ruhájának megalkotója Szűcs Anikó is ott volt velünk végig és vasalta, igazgatta a ruhákat, hogy minél csinosabbak legyenek a csajok! Bíró Hanna és Patacsi Vivien pedig már déltől elkezdett minket sminkelni, hogy 15:00-ra mindenki kész legyen!

vs_elozetes_011.JPG

vs_elozetes_012.JPG

Meg is akartuk örökíteni az egész folyamatot, ezért Kerekes Peti már a próbán és az előkészületek alatt is ott volt és sok száz képet készített. Az ő elmondása alapján a leválogatás után is közel 400 kép maradt meg. Plusz az egész építési munkálatot egy GoProval felvettük és így gyorsítva majd meg tudjuk mutatni nektek is!

A teljes stáb kb 40 fő volt. Tehát majdnem annyian dolgoztak a háttérben, mint ahányan a színpadon voltunk.

Ünnepelni is szeretünk

Az esti koncert után pedig jöhetett az ünneplés. A színpadról lejöttünk és a Bortársaság jóvoltából fantasztikus habzóborral, valamint a Molnár pince jóvoltából rozéval koccinthattunk. Gyors gratulációk után támogatóinknak és magunknak egy kis fogadást is szerveztünk, ahol a finomabbnál finomabb ételeket a Maláta Bisztró és a fantasztikus borokat pedig a Matias Borászat prezentálta nekünk.

Szuper este volt! :)

 vs_elozetes_034.JPG

Kiemelt támogató: Pécs Holding Zrt.

Támogatóink és partnereink:

Dirty Nany Zenekar:
- Boros Luca
- Horváth Krisztián
- Mutapcic Midhat
- Pozsgai Tamás
- Apaceller Gergely
- Kiss Gergő

- Zsolnay Kulturális Negyed
- Piros László
- Globál Hang és Fénytechnika
- Pécsi Zeneszív Egyesület
- Europa Cantat 2015
- Csender Miklós
- Expo Center
- Matias Borászat
- Bortársaság
- Molnár Pince
- Pécs-Mecseki Borút
- Zirci Apátsági Manufaktúra
- Maláta Bisztró
- Magyar Telekom
- Kerekes fotó
- Lezmon
- Nyitrai Autóház
- LOTUS Autókozmetika
- Zafír print
- Profi Padló
- Városi fapados
- Hétről hétre
- Pécs Rádió

süti beállítások módosítása